Kako lahko pomagamo

Na leto potrebujemo 1 milijon evrov. Ustvarimo ga tako, da uresničimo zamisli varstva štorkelj, predstavljenih na tej spletni strani Združenja za štorklje - CICONIA Slovenija. Enostavno:

GNEZDA: S podjetji za oskrbo z električno energijo smo v Združenju za štorklje pričeli z razvojem posebnega tipskega drenažnega gnezda na drogovih, ki bo omogočalo varno doraščanje mladičev štorkelj in hkrati izboljšalo njihov razmnoževalni uspeh po vsej Sloveniji. Na hitrost tega ukrepa lahko vplivate z donacijo in pokroviteljstvom nad gnezdom/parom, ali pa takšno gnezdo oblikujete za svojo štorkljo kar sami.

Podatke za nakazilo najdete tu.


IMG_20180318_164759.jpg

Zima 2017, Gorišnica © Brigita Zagoršek


POPIS: Prosimo, ko mlade štorklje prvič poletijo, izpolnite popisni obrazec za posamezno gnezdo, v katerem boste poročali o uspehu razmnoževanja štorkelj.


POPIS: Prosimo, sporočite svoja opazovanja "zimskih" štorkelj in prihod prve štorklje na gnezdo.VLAŽNA TRAVIŠČA: V Prekmurju, na Štajerskem in Dolenjskem želimo z odkupom ali donacijo 3 hektarjev vlažnih travišč zagotoviti preživetje 3 parom štorkelj. Aktivnosti v tej smeri so stekle in pričeli smo z zbiranjem sredstev. Po premisleku se lahko odločite donirati košček prihodnosti. Prosimo, da pri namenu plačila pripišete "Donacija - travnik za štorklje".

ŠTUDIJSKA POT: Resnično, na svetu obstaja pokrajina, ki se imenuje dežela štorkelj. Gre za veličastno vlažno depresijo v Severni Makedoniji z imenom Pelagonija (gr. pelargos = štorklja). Študijsko pot smo zasnovali tako, da bomo pod strokovnim vodstvom v maju 2024 popisali kolonije štorkelj in ob tem spoznali pokrajino in ljudi. Presežek sredstev poti, okoli 10 %, bomo namenili čezmejnemu delovanju Združenja za štorklje - CICONIA Slovenija: torej konkretni pomoči štorkljam v Severni Makedoniji!

DSCF1189.JPG

Pelagonija 2012, Severna Makedonija © Borut Stumberger